S. Marková: Dočká se náchodský region konečně rekonstrukce nemocnice?

2. 6. 2015

Druhým největším problémem nejen města Náchoda, hned po dopravě, se stala nezbytná a od roku 2012 stále odkládaná přestavba oblastní nemocnice. Zatím poslední avizovaný termín počátku této náročné akce je únor 2016 a předtím se snad pacienti náchodského regionu dočkají i slibovaných dílčích rekonstrukcí některých nevyhovujících operačních sálů.

Druhé největší zařízení v kraji s 650 lůžky slouží denně tisícům pacientů. Řada oddělení ovšem nesplňuje požadavky na moderní poskytování potřebné zdravotní péče, i když se lékaři a sestřičky rozhodně snaží. 

Nyní nemocnice zahájila provoz nového počítačového tomografu, což je pro 150 tisíc pacientů ze spádové oblasti velmi dobrá zpráva. Při slavnostní chvíli se nechali vidět jak hejtman Franc, tak předseda představenstva Chotěborský a krajská zastupitelka odpovědná za zdravotnictví Třešňáková. Hejtman a senátor v jedné osobě prohlásil, jak moc má on osobně o nemocnici zájem a jak mu záleží na její »dostatečné kvalitativní a personální úrovni«. Škoda, že si přitom nenašel čas na vyslechnutí stesků lékařů, zdravotního i nezdravotního personálu tohoto významného krajského zdravotního zařízení. 

V poslední době jsem totiž obdržela několik písemných stížností od lékařů a sester na špatnou finanční a hlavně vztahovou situaci v nemocnici. Měla jsem také možnost neformálně hovořit s těmi, kterým opravdu na nemocnici záleží, protože jim jde především o pacienty. Ti opakovaně vyjadřují nespokojenost s prací a chováním především současného pana ředitele. 

Zdravotnictví je v Královéhradeckém kraji již druhé volební období plně v rukou politiků ČSSD a dlouhodobě trpí zoufalou nekompetentností a špatnými personálními rozhodnutími. Připomenu jen problémy kolem vedení zdravotnického holdingu. V březnu tohoto roku na »podivnosti« v chodu nemocnice upozornila i Dozorčí rada ONN, a. s., šlo například o záměry vybudovat video-konferenční místnost nákladem cca 500 tisíc Kč nebo zrušení menších laboratoří. Ve svém prohlášení také Dozorčí rada poukazovala na nekonzultované změny organizační struktury. 

Napjatá atmosféra přitom panovala v náchodské nemocnici již před rokem, kdy zaměstnanci vystoupili s tvrdou kritikou vedení kraje. Měli obavu, zda nemocnici nehrozí útlum kvůli stále odkládané rekonstrukci a primáři tehdy také adresovali kraji seznam svých požadavků. V té době se kromě jiného rozhodovalo i o novém řediteli. Tím se nakonec velmi nestandardně stal Z. Chotěborský. Naděje na uklidnění situace a výraznější zlepšení finanční situace oblastní nemocnice zůstaly, bohužel, nenaplněny.

Autor: 
Soňa Marková, poslankyně a zastupitelka Náchoda za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.