S. Marková: Jediné řešení pro Náchod je obchvat

28. 5. 2015

Před několika dny vysílala ČT24 reportáž o nadměrnou dopravou sužovaném Náchodě. Mluvilo se zde o takřka nepřetržitém dopravním kolapsu v důsledku rozkopané hlavní silnice, o tom, že policie musí občas provoz zcela zastavit a kamiony odstavit ještě před městem.

Situace se má přitom ještě zhoršit, protože se v opravách kruhových objezdů bude pokračovat. Prosba starosty, aby řidiči nákladních aut při cestě do Polska volili raději trasu přes Ostravu a Harrachov – bohužel - nepadla na úrodnou půdu a městem projelo za jediný den více než pět tisíc nákladních automobilů. Přitom situace v Náchodě byla katastrofální již dávno před započetím současných stavebních úprav vzhledem k polistopadovému raketovému nárůstu dálkové kamionové přepravy. 

Lidé jsou neúnosně vystaveni nadměrným vibracím, nadlimitnímu množství prachu a toxických látek. Od té doby občané žijící blízko frekventované hlavní silnice aktivně usilují o výstavbu obchvatu. Zatím bezúspěšně, a to i kvůli nepochopitelným protiaktivitám »zelených«. 

Co mě ovšem zarazilo na zmiňované reportáži, bylo tvrzení, že hustý provoz v Náchodě je pouze dočasný. Výhledově prý totiž povede dálnice od Hradce Králové až do Trutnova na hranice s Polskem a ta tragickou situaci vyřeší. Odborníci a občané ze Sdružení pro obchvat mají k dispozici jasná čísla, že ani tato – dosud pouze ve hvězdách existující komunikace – neodkloní velkou část dopravy z města. Obchvat je tedy jediné řešení, aby se Náchoďané mohli konečně nadechnout a zlepšit bezpečnost i kvalitu svého života!

Autor: 
Soňa MARKOVÁ, poslankyně a zastupitelka Náchoda za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.