G. Hubáčková: Komunisté nesmí vést školství. Lidovci věří v další volební úspěchy

28. 5. 2015

Tak zněl nadpis hlavní zpravodajské zprávy ze sobotního sjezdu KDU-ČSL ve Zlíně. Kdyby to nebylo tak smutné, tak je to snad i k úsměvu. Ke druhé větě jen dodatek - v pořádku, vždyť jsou většinou věřící.

A teď k tomu dalšímu… Opravdu mě tento výrok pobouřil. A nejen mě. Přesně vystihuje to, co se v systému dnešního školství děje. Uvědomme si, že jde o vyvolávání nesnášenlivosti vůči členům KSČM v celém resortu školství. Nejde o nic menšího než o politickou i profesní šikanu! Situace je o to horší, že tato věta zazněla od představitele strany KDU-ČSL, která je ve vládní koalici. Mohu se tedy domnívat, že stejné myšlenky zaznívají i na jednání vlády České republiky? 

Vraťme se trochu do historie, od roku 1918 byli lidovci kromě tří vlád ve všech, a v době okupace byli najednou dokonce ve třech vládách (protektorátní, londýnské i moskevské). Po roce 1948 byli jednou z nejaktivnějších stran v Národní frontě. Je úsměvné, jak představitel strany, která vládla od roku 1948 až do roku 1989 společně s KSČ, a to nejen přes NF, ale měla svého ministra (Josefa Plojhara) ve vládě KSČ, se vymezuje proti komunistům. 

Možná to Pavel Bělobrádek vzhledem ke svému mládí ani neví, což by jej omlouvalo. Neměli bychom zapomínat na to, že lidovci vždy byli kolaboranty a vždy šli s tím, kdo byl v dané době u moci. Šedé eminence, zákulisní hráči, kteří pro svůj zájem a prospěch v rozhodující chvíli otočí podle situace. 

Ať nestraší komunisty, to už je opravdu mimo, zejména je to vidět na úrovni znalostí dnešních studentů. Maturanti dnes mají menší znalosti než kdykoliv jindy a výsledky státních maturit jsou všeříkající! Bělobrádek nechce komunisty ve školství, protože hloupým se lépe vládne. 

Nic nepochopitelného v době, kdy se legálně vrátilo vymítání ďábla. Školství za komunistů mělo vysokou úroveň, bylo propracované a úspěšné. Jednotná učební osnova a učebnice, takže když se dítě v prosinci přestěhovalo z Aše do Hodonína, klidně pokračovalo v jiné škole a nic se nedělo. Dneska se učí předmět na jedné škole v každé třídě z jiných učebnic, jednotná učební osnova neexistuje, přestup na jinou školu může dítě vrátit o rok zpět. V učebnicích za tři stovky jsou za kapitolou otázky, ale odpovědi v kapitole nejsou. Nastupuje celá rodina a hledá. (Jeden na internetu, druhý v encyklopediích… a mnohdy odpovědi nenajdou.) 

Ano, lidovci berou Sobotkovu vládu jako nutné zlo k posílení své moci. Lidé by však neměli zapomenout na tzv. církevní restituce, u kterých po volbách lidovci zablokovali jakékoliv jednání ke zmírnění tohoto nesmyslně nastaveného restitučního zákona, který není rozhodně ku prospěchu České republiky. Zákona, který byl přijat pouze o jeden hlas. Hlas poslance ODS, který měl nastoupit do výkonu trestu, což se následně stalo. Zřejmě doufal, že se tím vykoupí. Ale církevní odpustky nikdy nikomu neposloužily... 

Konzistentnost, slušnost, čitelnost, předvídavost či spolehlivost - to je přesný výčet toho, co vám, pane Bělobrádku, chybí.

Autor: 
Gabriela HUBÁČKOVÁ, poslankyně (KSČM)
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.