M. Vostrá: Předseda KDU-ČSL mlčí, zřejmě téma, které jej nezajímá

28. 5. 2015

Církve dosáhly svého a restituce běží v plném proudu. Katolická církev má přímo v popisu své činnosti péči o potřebné. Přesto však jen ojediněle najdete v lokalitách, kde jako houby po dešti vyrůstají ghetta, ty, kteří mají plná ústa pomoci a lásky k bližnímu svému. Bělobrádek by měl pomalu začít přemýšlet o tom, když chce vyhrát krajské volby, jak bude tuto situaci řešit.

 

Česká republika v poslední době získává prvenství v oblasti, se kterou jaksi nepočítala. Nejvíce ghett je v Ústeckém kraji, nejméně pak v Praze. Možná právě proto se ministři příliš nezabývají tímto problémem. Teprve po alarmujícím průzkumu uvedla ministryně práce a sociálních věcí, že zvrátit tuto situaci potrvá řadu let. Paušální vyjádření, jež nic neřeší. V ghettech se rodí děti, začínají tam fungovat generace, které mají malou šanci se z nich vymanit. Lidé živoří z dávek a příliš se nezajímají o vzdělání svých dětí. 

Poslední průzkumy hovoří, že takových lidí je v České republice 115 tisíc. Většinu těchto obyvatel tvoří Romové. Přibylo i zde seniorů, kteří tvoří téměř 7 % obyvatel těchto lokalit. Ghetta se stěhují do odlehlejších obcí a mění se i struktura obyvatel. Stále častěji v nich končí senioři z většinové populace. 

Právě proto mám za to, že KDU-ČSL by měla místo planých gest začít řešit tuto alarmující situaci a vyzvat především katolickou církev, aby vzhledem k narůstajícím problémům lidí, kteří se ocitli v bídě a nouzi, pomohla.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.