V.Filip: Jednoznačně proti terorismu a válkám. Klid zbraní!

28. 5. 2015

Sedmdesát let od konce druhé světové války není zrovna krátká doba, abychom zapomněli na útrapy, které zažívaly miliony lidí takřka po celém světě, a zvěrstva ze strany německých fašistů a jejich spojenců. Každý rozumný člověk si jistě uvědomuje nutnost zachování celosvětového míru, který se však vlivem často »agresivní« zahraniční politiky a nenávistné zahraniční agitace některých zemí stává čím dál tím více nereálným.

Každý si jistě uvědomuje nutnost zakročit proti jakémukoliv pokusu o rozpoutání válečného konfliktu či jakémukoliv nehumánnímu jednání, kdy je doslova namířena zbraň proti člověku a ohroženy jsou lidské životy, velmi často těch nevinných.

Žel, i po sedmdesáti letech konce pekla světové války jsou stále častější ataky a ozbrojené konflikty, vyvolané často ekonomickými zájmy některých velmocí, než snahy o mírová jednání. Trendem moderní doby se v poslední době stal boj proti teroristům. Bohužel však při tomto »kácení lesa létají třísky«, a to ne zrovna malé. A tak boj proti teroristům přináší oběti především v podobě nevinných lidí, které spojuje s oněmi teroristickými skupinami jen jediné – žijí v islámském světě. V tomto ohledu se tak z oněch osvoboditelů, nemusím jmenovat konkrétní země, stávají spíše útočníci, kteří kolem sebe »slepě máchají ostrou mačetou hlava nehlava«. 

V poslední době přišel s šokujícím nařčením náčelník generálního štábu íránských ozbrojených sil generálmajor Hassan Firouzabadi, který má údajné důkazy o tom, že americká vojenská letadla pravidelně létají na letiště kontrolovaná islámskými radikály a dopravují jim zbraně, peníze a potraviny. USA, které se pasují do role úhlavního nepřítele a potlačitele terorismu na světě, by tak hrály falešnou hru. Hru, ve které nerozdělují, co je dobré a špatné pro svět, ale co je dobré a špatné pro ně. Pokud by se toto šokující nařčení prokázalo, chtěl bych vidět, jak by celý svět zareagoval. Takové jednání totiž není možné, ani náhodou! Věřím však, že jde jen o nepodložené informace. Pokud totiž ne, znamenalo by to, že většina Evropy slepě následovala a vzhlížela ke Spojeným státům, kterým rozhodně nejde o boj s terorismem a světový mír, ale pouze o jejich zájmy, a to především ekonomické, jak jsem již psal. 

Ať je pravda jakákoliv, jsem jednoznačně proti současnému tlaku ze strany USA, které se snaží přesvědčovat ostatní země v jejich militantní politice ve světě, především pak v Evropě. Místo hledání nepřítele v Rusku a neustálého uvalování sankcí raději hledejme způsob, jak spolupracovat a vzájemně si pomoci. Zbraně raději nechme doma. Nic dobrého nikdy nepřinesly, ani nepřinesou…

Autor: 
Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.