M. Grebeníček: NATO válčí, EU nabízí kvóty

20. 5. 2015

V centru Evropské unie zvažují přidělování imigrantů z Afriky a Asie do členských zemí EU, tedy i do České republiky, podle jakýchsi kvót. Ten nápad se objevuje v době, kdy do Evropy míří statisíce běženců a kdy situace zejména na jižním křídle EU se stává kritickou.

Od ledna do konce dubna bylo letos na hranicích EU zaznamenáno 42 tisíc imigrantů. Z nich 26 tisíc pocházelo z Libye, třetina ze Sýrie. Do těch počtů nebylo ještě zahrnuto Kosovo, ze kterého podle německých odhadů prchají přes Srbsko a Maďarsko zejména do Německa desetitisíce Albánců. 

Dvacet let nás většina médií i papaláši ODS, ČSSD a lidovců přesvědčovali o nutnosti české spoluúčasti na taženích Spojených států a NATO za »trvalou svobodu« a za »demokratické hodnoty« tu v Afghánistánu, Iráku, Libyi, tu v srbském Kosovu, Sýrii a naposledy na Ukrajině. Skončilo to humanitárními katastrofami mimořádného rozsahu. 
Dnes i příznivci křížových tažení ve jménu »euroatlantických hodnot« při představě, že republika má přijmout desetitisíce Libyjců, Albánců nebo Iráčanů, mění rétoriku. Politolog Jiří Pehe Čechům, kteří protestují proti kvótám imigrantů, káravě oznamuje: »Falešný je také argument, že Česká republika nijak nepřispěla k rozvratu v některých severoafrických zemích a na Středním východě. Za prvé jsme už byli v době, kdy se rozhodovalo o některých intervencích, členy NATO. Není známo, že by naši politici na půdě NATO nebo OSN vehementně rozporovali kupříkladu americké plány na invazi v Iráku. To samé platí o vojenském zásahu v Libyi. Tvrzení, že náš reálný vliv byl příliš malý na to, abychom dokázali USA nebo velké evropské mocnosti od jejich plánů odradit, neobstojí. Jistě naši politici měli přinejmenším možnost oficiálně protestovat.« 

Pehe se plete či dopouští podvodu v tom základním. Do spoluodpovědnosti za rozvrat Iráku, Afghánistánu, Libye a dalších zemí zatahuje české občany. Mezi občany a válekchtivými špičkami ODS, ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL a dalších, dnes již bezvýznamných nebo padlých stran nelze ale dělat rovnítko. To, že mnozí z českých papalášů Havlem a Klausem počínaje a Zemanem a Sobotkou konče byli nebo i dnes jsou loajálnější ke Spojeným státům a NATO než k republice a občanům, ještě neznamená, že by čeští občané měli přednostně platit za to, co navařila pekelná kuchyně Spojených států a jejich velmocenských spojenců nebo českých lokajů. 

A i do budoucna je nutné jasně říci, že za to, že vlády a špičky ODS, ČSSD, TOP 09 nebo KDU-ČSL lezou komusi kamsi, by neměli platit obelhávaní a podvádění čeští občané, kterých se na jejich názor, natož na souhlas s asijskými a africkými válkami, okupacemi a převraty nikdo neptal.

Autor: 
Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.