O bohatosti industriálního dědictví Středočeského kraje

22. 5. 2016

V Galerii Středočeského kraje se v úterý 17. května konal již III. ročník konference na podporu regionálního cestovního ruchu ve Středočeském kraji.

„Letošní ročník byl zaměřen na industriální dědictví, které je stále větším lákavým cílem pro zvědavé návštěvníky všech generací. Středočeský kraj má určitě co nabídnout, nejen přes své příspěvkové organizace, ale i přes další instituce v kraji,“ podotkl radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek, který akci společně s náměstkyní hejtmana Zuzanou Moravčíkovou navštívil. 

Na programu bylo představení kladenských industriálních stezek u skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna nebo program záchrany a obnovy pivovaru Lobeč. Představil se také další pivovar, v Kostelci nad Černými Lesy. Potenciálu industriální turistiky a jeho využití se věnovali představitelé Dobrovických muzeí a technické památky ve správě Regionálního muzea v Jílovém u Prahy představil jeho historik. 

Přítomní se přesvědčili také o tom, že i v Kraji blanických rytířů se nachází industriální dědictví, mozaiku doplnil i kulturní dům Žacléř a měděný důl Bohumír. 

Základní druhy technických vesnických památek, jejich obnovu a využití uvedl i zástupce NPÚ. 

Další část konference byla věnována diskusi o cestovním ruchu v kraji, o strategiích, koordinaci aktivit i propagaci, kterou aktuálními čísly vhodně uvedl zástupce Českého statistického úřadu. 

Akci pořádalo Retour, o.p.s. za finanční podpory Středočeského kraje a pod záštitou hejtmana Miloše Petery a ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové.

Zdroj: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.