Skanzen v Kouřimi prochází závěrečnými pracemi

21. 5. 2016

17. května přijel radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek do Muzea lidových staveb v Kouřimi, kde právě probíhal další kontrolní den první etapy jeho dostavby.

„Stavby jsou již skutečně téměř hotové, v postupných vrstvách se nanášejí hliněné omítky, které musí vždy náležitě proschnout. Montují se prvky uvnitř jednotlivých usedlostí, černá kuchyně, byly zpevněny i cesty a probíhají úpravy okolí. Společně s muzeem se zabýváme již přípravou expozic a těšíme se na červencové otevření,“ konstatoval radní Štefek. 

Krátce před dokončením je již přenesená stodola ze Želejova a zděná stodola ze středního Polabí. V domě ze Strašic a v chalupě z Masojed finišuje stavba černých kuchyní s chlebovými pecemi, na objekty usedlostí z Podbrdska a středního Polabí se nanášejí hliněné omítky, jsou osazovány rámy oken a dveří, a jsou stavěny kamenné ohradní zdi. Vizuálně významná je také stavba klenuté brány z Masojed. V celém areálu muzea se dokončují terénní úpravy a provádí se údržba dřevin.

Zdroj: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.