Odstartoval další ročník pochodu do Orvieta

17. 5. 2016

V neděli 15. května byl v Praze zahájen pochod „Po stopách kněze Petra z Prahy do Orvieta 2016". Akce, která získala i záštitu hejtmana Středočeského kraje a podporu z Fondu hejtmana, se zúčastnil na části trasy do Jílového u Prahy i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Tento tradiční poznávací pochod protíná řadu obcí a měst Středočeského kraje, přes trasu Točná, Dolní Břežany, Libeř, Jílové u Prahy, Žampach, Kamenný Přívoz, Lešany, Neveklov, Křečovice, Sedlčany pak pokračuje přes Jihočeský kraj, Rakousko až do cílové Itálie. Je letos zaměřen i na Karla IV., jeho součástí je doprovodný program zaměřený na historii a kulturu. Do pochodu se zapojují v jednotlivých úsecích i jednotlivé obce a další skupiny,“ sdělil radní Štefek. 

Myšlenka připomenout si cestu kněze Petra z Prahy do Říma v roce 1263 vznikla v roce 2000, kdy byla Praha „ Evropským městem kultury “. Vrcholem akce je kulturní a sportovní večer na náměstí v Orvietu před hlavní katedrálou a následný velkolepý průvod městem. Nedílnou částí těchto oslav se stává i doručení poselství z míst, kudy probíhá štafeta. Poselství je předáváno v rámci slavnostního sobotního večera do rukou starosty města Orvieta a účastníci akce se zúčastňují i nedělního průvodu. 

Česká část cesty má ukázat význam českých zemí, význam osobností spjatých s českými zeměmi v průběhu historie minulých 750 let a rozšířit tak podporu myšlenek historických evropských vzájemností. Na rozdíl od minulých ročníků byla obdobně jako v roce 2015 zvolena místo běžecké formy klasická pouť, někde, především v posledních etapách v Itálii bude vzhledem k tradici kombinována s běžeckou štafetou.

Zdroj: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.