Blíží se IX. mezinárodní hudební festival v Kutné Hoře

11. 5. 2016

V Kutné Hoře se uskutečnila v úterý 10. června tisková beseda k Mezinárodnímu hudebnímu festivalu Kutná Hora 2016.

„Již 9. ročník festivalu dávno opustil hranice města, přesahuje hranice kraje i země. Má vizi, hudbou spojuje lidi různého věku i různých národů. Středočeský kraj ho podpořil z Fondu hejtmana a jsem rád, že 2 koncerty z 10 se uskuteční v naší Jezuitské koleji,“ podotkl radní pro oblast kultury a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se besedy společně s uměleckým ředitelem Jiřím Bártou a ředitelkou festivalu Alenou Turkovou, starostou města Kutná Hora Martinem Starým a dalšími hosty zúčastnil. 

Mezinárodní festival komorní hudby, který proběhne od 4. do 12. června, patří mezi nejvýznamnější festivaly komorní hudby u nás. Výběr umělců i dramaturgii provádí umělecký ředitel a zároveň violoncellista Jiří Bárta. 

Mimo klasické hudby je v programu vždy něco zvláštního, např. z jazzu nebo i rocku. Většina koncertů vzniká formou tvůrčí dílny přímo v Kutné Hoře. 

V 9. ročníku se můžeme těšit na klasickou komorní hudbu v podání našich umělců jako jsou Chloë Hanslip, Jiří Bárta, Karel Untermüller, Jakub Fišer, Michel Raison, Konstantin Lifschitz, Terezie Fialová, Bennewitzovo kvarteto – všichni navštěvují festival pravidelně, ale přijedou i nováčci - třeba český houslista Jan Mráček, britský klavírista Hamish Milne nebo houslistka a zpěvačka Iva Bittová. 

Preludium festivalu začne v sobotu 4. června v Kapli Božího těla, zahajovací koncert rozezní o den později Chrám sv. Barbory.

Fotogalerie

Zdroj: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.