Když přichází Joulupukki…

12. 1. 2016

V neděli skončila v Regionálním muzeu v Mělníku výstava Advent a Vánoce v zemi Joulupukkiho. Sobotní závěrečné komentované prohlídky se zúčastnil i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Pomyslná tečka za vánočními svátky nás přenesla tentokrát do Finska, se kterým nás mnoho tradic spojuje, ale v mnohém máme zvyky jiné. Kurátor výstavy Lukáš Snopek přítomné navíc zasvětil i do stručné historie země,“ řekl radní Štefek. 

Výstava se zaměřuje na adventní a vánoční čas obyvatel Finska. Seznamuje s dějinami a přírodou severské země přes stručné texty, fotografie ze současného Finska i přes vystavované exponáty, které byly z části zapůjčeny z Národního muzea v Praze – Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, zejména ty, které ukazovaly tradiční život Laponců (Sámů), obyvatel severního Finska. Vystavena byla i faksimile liturgické knihy z konce 15. století, která byla první tištěnou knihou pro Finsko. Výstavu, kterou v muzeu otevřeli koncem listopadu, obohacoval doprovodný program pro školy, veřejnost i předškoláky. 

Výstava vznikla ve spolupráci s Velvyslanectvím Finska v Praze a Skandinávský dům, z.s.. 

S adventem rodiny ve Finsku dveře svých domovů ozdobnými věnci, které se sundávají až v předvečer svátků Tří králů, většina ozdob je ze slámy. Vánoční stromek děti strojí až na Štědrý den. Stejně jako v Čechách dříve stromky zdobily skutečnými voskovými svíčkami, dnes spíše elektrickými. Protože jsou Finové vlastenci, často používají i řetězy s finskou vlajkou. Na špičce je umístěna velká hvězda a na větve jsou ozdobeny sladkostmi, figurkami skřítků, hvězdičkami a jablky. 24. prosince je v Turku, nejstarším městě v zemi, vyhlášen "Vánoční mír". Slavnostní poselství je živě vysíláno do mnoha zemí světa. O Štědrém dnu se snídá rýžová kaše, švestkový džus, tradičně se saunuje, na slavnostním stole nesmí chybět šunka nebo lahůdky jako je sleď, rosolli/casseroles, losos, jikry, bramborové rendlíky, mrkev s tuřínem, studený dezert ze švestek a perník. Zpívají se samozřejmě koledy, navštěvují se hřbitovy. 

Ve Finsku navštěvuje děti Joulupukki, který žije přímo na polárním kruhu ve městě Rovaniemi. Je to postava oděná do kozlí kůže bydlící v Laponsku. Finsko je jediná země, kde na Štědrý večer děti vidí postavu, která naděluje. Přichází do domácností a ptá se: „Onko täällä kilttejä lapsia?” (Jsou zde nějaké hodné děti?). Tato tradice připomíná spíše českého Mikuláše. Podobný „skřítek/kozel“ pak vánoční svátky zase ukončuje.

Zdroj: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.