První advent ve středočeských muzeích

1. 12. 2015

Muzea Středočeského kraje se o prvním adventním víkendu zapojila tradičně do předvánočních aktivit. V Jílovém u Prahy zaplnily prostory muzea davy lidí, aby se nadechli vánoční atmosféry a shlédli vánoční výstavy pohlednic, řemesel v jílovských chalupách, případně si nějaké ty ozdoby či dárečky zakoupili.

„Vánoční výstavy tu budou probíhat až do ledna, ale samozřejmě ta atmosféra prvního adventu i množství návštěvníků okolo stolečků v muzeu, to vše bylo jedinečné, stejně jako množství ručně vyráběných vánočních předmětů a dekorací,“ sdělil radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek. 

Tradiční akce byla spojena také s venkovním jarmarkem na náměstí a následným rozsvícením vánočního stromu. 

Obdobné adventní akce proběhly také v Muzeu Českého krasu – pod názvem FlerJarmark Vítej, zimo! byly k vidění a zakoupení jedinečné rukodělné výrobky, které jistě někomu udělají radost třeba jako vánoční dárek. 

V pobočce Muzea T.G.M v Rakovníku v Jesenici se konala akce „Advent v muzeu“ – vánoční atmosféru doplnil taktéž prodej dárečků, medoviny, svařáku, čajíčků, vánočního cukroví, věnců, svíček, keramiky, šperků, košíků, v muzeu byla i dílna pro děti, živý betlém a stromeček. Na náměstí proběhlo i vánoční zpívání a rozsvícení stromu. 

„Také v dalších muzeích a galeriích se konaly adventní akce a zajímavý program nabízejí i další adventní víkendy,“ dodal radní Štefek.

Zdroj: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.