Válovky ovládly Mayrovku

29. 10. 2015

Na Den Středočeského kraje uspořádal hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna nabitý program zaměřený zejména na sestry Válovy. Bezplatný vstup do areálu a řada doprovodných aktivit přilákala do skanzenu celé rodiny.

„Mayrovka v takovýchto aktivitách poodhaluje skrytý potenciál celého areálu. Mimo vlastní prohlídky skanzenu s tematickými expozicemi lidé mohou v atraktivních prostorách sledovat krátkodobé výstavy, divadlo, filmy, zkusit si kovářské řemeslo nebo se naučit malovat. Navíc mohou využít i speciální vláček, který je přiveze do skanzenu z Prahy nebo z Kladna,“ podotkl radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který skanzen též navštívil. 

Sestry - dvojčata Květa a Jitka Válovy se narodily roku 1922 v Kladně. Studovaly v ateliéru Emila Filly a v roce 1954 vstoupily do skupiny Trasa. Patří k nejvýraznějším osobnostem českého umění od konce padesátých let dvacátého století, kdy se staly součástí výrazného nástupu mladé umělecké generace. Roku 1994 jim byla ve Vídni udělena Herderova cena, kterou společně převzaly. 

V Mayrovce byla promítána jejich díla, která doplnila i výstava fotografií Jiřího Hankeho – Válovky. 

Navštěvovaný byl i film Aleše Klímy Jitka Válová z cyklu Významné domy v Kladně, která vznikal v letech 2010 - 2012 za podpory občanského sdružení Arteum. Program doplnila i ze záznamu promítaná divadelní inscenace Lovci performerek Jindřišky Křivánkové, Jany Kozubkové a režisérky Lucie Ferenzové, která je inspirována životem a dílem malířek Jitky a Květy Válových. Jedná se o scénickou báseň a fyzické divadlo s autorskou hudbou. 

Motoráček z pražského Hlavního nádraží vyrazil do Mayrovky letos již naposledy.

Zdroj: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.