Svatováclavské slavnosti v Zákolanech s Peterou a Štefkem

30. 9. 2015

Na Budči v Zákolanech v pondělí 28. září vrcholil již 11. ročník Svatováclavských slavností, který si nenechal ujít hejtman Středočeského kraje Miloš Petera ani radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Nejstarší stojící budova v republice, která je spojena s Přemyslovci, je cílem mnoha turistů. Každá snaha památku oživit ještě zvyšuje atraktivitu celého okolí, kde jsou i další zajímavá místa, jako hrad Okoř nebo malebné údolí Zákolanského potoka, lidé si určitě vzpomenou i na historické osobnosti zdejšího regionu. Sládečkovo vlastivědné muzeum zajišťuje v sezóně na Budči pravidelné prohlídky Budče, probíhají zde i vzdělávací interaktivní programy pro školy a další akce. Svatováclavské slavnosti patří k nejnavštěvovanějším,“ řekl radní Štefek. 

Tradiční oslava českého patrona sv. Václava na hradišti Budeč, kde v mládí pobýval a také se zde učil, je obohacena o řemeslné dílny, divadlo, šermíře a prohlídky rotundy sv. Petra a Pavla. Na akcí zavítá vždy i král Václav s Ludmilou a s doprovodem. Závěr oslav patřil koncertu v rotundě. 

Místo bylo dle archeologických nálezů obýváno už v pravěku. Do knovízského období spadá také výstavba prvního kamenného opevnění. První hradba ve slovanském období byla postavena právě na zbytcích hradby pravěké někdy v 9. století našeho letopočtu za knížete Bořivoje. Po roce 895 zde kníže Spytihněv I. založil rotundu sv. Petra, v níž se podle svatováclavských legend učil knihám latinským Václav, budoucí světec a patron české země. K původní předrománské lodi byla ve 12. století přistavěna románská věž a zřejmě tehdy bylo také rozšířeno svatopetrské zasvěcení i o sv. Pavla. Kolem roku 1585 bylo k lodi připojeno obdélné kněžiště a v 17. století sakristie. Hlavní chrámová loď Spytihněvovy stavby přestála všechny tyto úpravy v neporušeném stavu a je tak nejstarší stojící stavbou v České republice.

Fotogalerie

Zdroj: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.