Ve vojenském muzeu v Lešanech

7. 9. 2015

Radní pro oblast kultury a památkové péče navštívil v sobotu 5. září Vojenské technické muzeum v Lešanech.

„V prostoru bývalých kasáren se nachází jedna z nejvýznamnějších evropských expozic vojenské techniky. Naše organizace pořádají řadu výstav nejen s tématem 1. a 2. světové války, podílejí se na pořádání živých ukázek vojenské techniky, třeba na Slivici, takže je případná spolupráce institucí přirozená. A toto muzeum má skutečně co nabídnout,“ neskrýval nadšení radní Štefek. 

Expozice Vojenského technického muzea Vojenského historického ústavu Praha se nachází mezi obcemi Krhanice a Lešany u Týnce nad Sázavou a její historie sahá do roku 1996. V současné době ji tvoří více než 700 historických tanků, obrněných a dalších vojenských vozidel, kanonů, raketová a další technika z období od roku 1890. 

Sbírky jsou prezentovány v deseti halách, pod šesti přístřešky a na volném prostranství. Unikátní je třeba sbírka československých vojenských dopravních prostředků z období let 1918–1939 a kolekce kanonů systému Škoda. 

V rámci jarního zahájení výstavní sezony probíhají každoročně v muzejní aréně akce s prezentací historické techniky v pohybu. Největší událostí roku bývají tzv. Tankové dny, letos se konal 29. srpna již 13. ročník a navštěvované jsou též dětské dny – nejbližší bude 26. září.

Zdroj: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.