Schodek rozpočtu Tábora na rok 2016 pokryje úvěr. A také vyšší poplatky za odpad?

25. 8. 2015

V těchto dnech projednávají táborští radní návrh rozpočtu města Tábor na příští rok 2016. Tento návrh je po mnoha letech koncipován jako schodkový a rozpočtové výdaje mají být o 23 342 000 Kč vyšší než příjmy. Podle předkladatelky Dany Daňkové, vedoucí odboru financí, bude schodek rozpočtu kryt úvěrem.

Podle předpokladů se má celkové úvěrové zatížení města ke konci příštího roku pohybovat kolem 163 000 000 korun, což je o něco výše než v roce 2014. Tehdy činilo 161 000 000 korun. Zajímavá, ovšem podle mého z říše snů, je teze, že celkové úvěrové zatížení by mohlo být splaceno z provozních přebytků rozpočtu města během dvou let. Přebytek rozpočtu je v současné době 76 102 000 Kč. 

Naskýtá se otázka, proč se vedení radnice odhodlalo k tomuto kroku a preferuje pro příští rok schodkový rozpočet? V materiálu pro jednání rady se bližší podrobnosti nedočteme. Ovšem moudrý hospodář by zřejmě raději oželel další kravku do stáda, než se více zadlužovat. V případě správy věcí města bychom tedy spíše měli oželet některé zbytné investiční akce (a našli bychom jich nemálo), než si brát další úvěr. Tím spíše, že částka 23 milionů schodku je v téměř miliardovém rozpočtu města jen poněkud větší kapkou v moři. 

Navržený schodkový rozpočet vzbuzuje rozpaky i mezi některými radními. Jejich pondělní (24. srpna) jednání skončilo patem a vzhledem k nejasnostem a dalším předloženým materiálům přímo na stůl si vzali oddechový čas na jejich prostudování. 

Ani občané zřejmě s navrženým rozpočtem nebudou příliš spokojeni. Tím spíše, že obsahuje například návrh na navýšení poplatků za odpad, což se přímo dotýká jejich kapsy. Nepřímo pak peníze daňových poplatníků poplynou také třeba do zvýšení financování zimní údržby (kde jsme v minulých letech hodně ušetřili) a do dopravní obslužnosti (kde stále čekají na slibované snížení jízdného v MHD). Korunou tohoto hospodaření, kdy si budeme muset vzít na schodek rozpočtu další úvěr, jsou správní výdaje na případný nárůst pracovníků radnice. I o něm návrh rozpočtu uvažuje. 

Pravdou je, že i mezi radními se najdou rozumní lidé. Nezbývá, než doufat, že si po důkladném prostudování materiálů budou vědět rady a návrh rozpočtu na příští rok se s tím přijatým nebude krýt. O tom nakonec ve finální fázi budou rozhodovat zastupitelé.

Autor: 
Ladislav Šedivý, zastupitel a předseda OV KSČM Tábor
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.