Premiér Sobotka podpořil využití přerovského zámku Středočeským krajem

23. 8. 2015

Během páteční návštěvy Středočeského kraje zavítal premiér vlády Bohuslav Sobotka i do Přerova nad Labem. Společně s hejtmanem kraje Milošem Peterou a radním pro kulturu a památkovou péči Zdeňkem Štefkem si prohlédli nejen skanzen Polabského muzea, ale i přerovský zámek, který v současnosti patří Českému rozhlasu.

„Pochlubili jsme se objekty současného skanzenu a samozřejmě i probíhajícím rozšířením skanzenu o dalších 5 objektů lidové architektury, kterou realizujeme,“ shrnul návštěvu skanzenu radní Štefek. 

Projekt v hodnotě zhruba 12 milionů Kč zahrnuje výstavbu pěti dalších objektů lidové architektury - 2 stodoly, kapličku, kovárnu, transfer památkově chráněného domu z Oskořínku a také 5 dalších drobných staveb. Součástí projektu je i instalace nového úsporného osvětlení ve stávajících objektech v areálu skanzenu, výměna dožilého výstavního mobiliáře v interiérových expozicích, nový informační a orientační systém pro návštěvníky včetně mobilní aplikace. Projekt je realizován za podpory Regionálního operačního programu. 

„Panu premiérovi se zároveň líbila myšlenka kraje spojit skanzen se sousedícím zámkem a vytvořit logický i historický celek,“ dodal radní Štefek. 

Středočeský kraj je dlouhodobým zájemcem o zámek a vede jednání s Českým rozhlasem o využití přerovského zámku. Kraj odsouhlasil záměr na odkoupení zámku v Přerově nad Labem již v říjnu 2014, schválil i koncepci jeho využití a propojení se skanzenem. Český rozhlas vyhlásil nejprve výběrové řízení na prodej zámku, pak však řízení zrušil a obnovil jednání s krajem. Projekt kraje má podporu i obce Přerov nad Labem.

Zdroj: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.