Sobotní Den řemesel navštívilo téměř dva a půl tisíce lidí

25. 8. 2015

Skoro dva a půl tisíce lidí navštívilo v sobotu 22. srpna Den řemesel ve Skanzenu Vysoký Chlumec. Nechyběl ani radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Tradiční Den řemesel seznamuje návštěvníky s desítkami rukodělných činností, celé rodiny se vrací i několik staletí zpátky v čase a poutavou formou si připomínají, jak se kdysi žilo. Letošní ročník byl obohacen i dobrou zprávou, křestem dalšího objektu ve skanzenu - vznikající kovárny z Počepic.“ 

Funkční repliku kovárny z nedalekých Počepic, která je zděným objektem z poloviny 19. století, pokřtil i ředitel Hornického muzea Josef Velfl, zástupce městyse Vysoký Chlumec Luboš Hlaváček, vedoucí skanzenu Lubomír Procházka a majitel stavební firmy Jiří Barták. 

„Středočeský kraj vlastní tři skanzeny a do všech tří směřují prostředky nejen na údržbu, ale i na investice. S využitím evropských fondů vznikají ve skanzenu v Kouřimi nové objekty a zázemí za zhruba 50 milionů korun, ve skanzenu v Přerově nad Labem pět nových objektů a související díla za zhruba 10 milionů korun. Prostředky na kovárnu do zdejšího skanzenu v hodnotě necelých 2 milionů Kč jsou poskytnuty jenom krajem," doplnil radní Štefek. 

Návštěvníci mohli vidět tři desítky řemesel, od tesařství, omítání hlínou, kamnářství, řezbářství, výroby dřevěných násad k nářadí, bylinkářství, hrnčířství, výroby skleněných perel, sekernictví, provaznictví, košíkářství, sedlářství, svíčkařství, včelařství po výrobu kozího sýra, výrobu z kukuřičného šustí nebo pečení chleba v peci. 

Nechybělo ani hudební vystoupení - folková hudba a u mlýna harmonikář. 

Zdroj: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.