Na Křivoklátě proběhl Noir film festival

24. 8. 2015

V prostorách hradu Křivoklát se ve dnech 20. – 23. srpna uskutečnil již 3. ročník Noir film festivalu.

„V našem kraji ojedinělou akci podpořil Středočeský kraj finančně i záštitou pana hejtmana. Noir film festival se snaží oživovat kulturní památky kulturní činností, což je v souladu s naší koncepcí podpory památkové péče. Noir filmy navíc mají zvláštní kouzlo, jak jsem se přesvědčil při sledování 2 děl, Podezřelé okolnosti a Mrtví muži nenosí skotskou sukni,“ řekl radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který festival navštívil. 

V 5 sálech Křivoklátu byly od čtvrtka do neděle promítány desítky titulů gotického noiru, remaků, francouzských noirů, noirových parodií i československého noiru, nechyběl ani doprovodný program včetně diskuse s patrony festivalu, kterými byly letos Hana Maciuchová, Hana Vagnerová, Viktor Preiss, Tomáš Hanák, Hynek Bočan a Zdeněk Viktora. 

Festival vznikl na základě pozitivní odezvy na promítání noir filmů v pražském Era Art klubu, v roce 2014 byla uspořádán první ročník filmové přehlídky tohoto žánru v ČR, a to na hradě Kokořín. Další dva ročníky se již konaly na hradě Křivoklát, který svou atmosférou a prostředím vizuální zážitky z filmů ještě umocnil.

Zdroj: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.